Tiedän, että tämän kirjoittaminen on suuri riski, mutta haluan samalla tavoin kertoa ristiäisistä, kuin muutkin. Meidän perheemme on Suomesta, vaikka meidän perheemme uskonto on ortodoksisuus. Meillä on vain Karjalasta olevat sukujuuret ja niiden jatkaminen on minulle ollut tärkeätä. Haluan vielä sanoa, että tämä kirjoitus on Suomen ortodokseista. Venäjä ei hyväksy Suomen ortodokseja.
Meillä oli sellainen tilanne, että minun rippipappini eli isä oli jäämässä eläkkeelle. Toivoin, että hän voisi vielä kastaa poikani, kun hän ei voinut esikoistani kastaa. Soitimme ja sopisimme ajan ja olisimme saaneet ajan jo seuraavalle viikolle, mutta halusimme hieman myöhemmin. Me toivoimme, että saisimme järjestää kotona, kun väkeä tulee kauempaa. Saimme sovittua, että juhlat järjestetään kotona. Erikoisen asian teki se, että pidimme juhlat keskellä viikkoa, kun suurin osa perheestämme tekee vuorotyötä.
Nämä kaikki ihmiset tekivät meidän ristiäisistämme lämpimän ja ihanan juhlan. Nämä juhlat olivat onnistuneet ja aivan parhaat! Kukaan ei käyttäytynyt epäkunnioittavasti ja hyväksyivät meidän tapamme. Samanlaista tunnelmaa olisin kaivannut esikoisen juhlissa. Tämä oli yhteinen päätös, että kastetaan, myös hänet ortodoksiksi.
Voisin laittaa teille lyhyesti mitä ortodoksisissa ristiäisissä tapahtuu, kun se on varmasti monelle vieraampi tapa.
Meillä kutsutaan lasta heti oikealla nimellä ja se ei ole salaisuus. Usein meillä annetaan vain yksi etunimi, mutta papit suostuvat antamaan myös enemmän nimiä. Vauvallemme annoimme kaksi nimeä. Nimet yleensä meillä annetaan pyhien mukaan. Pappi rukoilee sekä siunaa vauvan ja antaa vauvalle nimen. Kummi tuo pyyhkeeseen käärityn vauvan papille. Vauvalle tehdään ristinmerkki ja pappi lausuu rukouksen. Tämän jälkeen karkotetaan pahat henget pois rukouksella. Pappi kysyy kysymyksiä ja näihin kysymyksiin vastaa ortodoksi kummi eli pääkummi. Luterilaisessa kirkossa taidetaan käyttää nimitystä sylikummi.
Pappi pyhittää kasteveden rukoilemalla ja tekemällä veteen ristinmerkin. Hän myös siunaa öljyn, jota käytetään kastevedessä. Samalla öljyllä pappi tekee vauvan otsaan ristin ja lausuu rukouksen. Pappi voitelee vauvan rinnan, selän, korvat ja kädet. Pappi ottaa vauvan syliinsä ja kastaa vauvan. Tämä kastaminen on erilainen, kuin luterilainen. Meillä vauva kastuu kokonaan yleensä. Pappi lausuu pienen rukouksen samalla, kun kastaa vauvaa.
Vauva puetaan tämän jälkeen kastemekkoon. Pappi siunaa kasteristin ja laittaa kasteristin vauvan kaulalle. Tämän jälkeen vauva voidellaan mirhalla. Tämän jälkeen pappi ja kummit kiertävät kolme kertaa kasteastian ympäri. Tämän jälkeen pappi lausuu pienen rukouksen ja pyyhkii mirhan pois. Lopuksi vauvalta leikataan hieman hiuksia ja näitä hiuksia ei saa tiputtaa lattialle. Kastevettä ei myöskään saa kaataa viemäriin. Tässä unohdin kertoa, että kummeilla on toimituksessa kädessä tuohukset eli kynttilä. Nyt vauva on saanut kasteen ja nimen.
Me vaihdoimme tämän jälkeen vauvalle hänen juhlavaatteensa. Muistelimme isän(papin) kanssa menneitä ja rippileiriä (Kriparia). Kutsuimme papin ja kanttorin kahville. Ennen pöytään menemistä rukoilimme ruokarukouksen.
Me tarjoilimme kakkuja, suolasta ja muuta purtavaa. Kirjoitan tätä jälkikäteen, joten pakko tunnustaa, että en enää kaikkea muista. Toivotimme isälle (papille) hyviä eläke päiviä. Vanhin lapsi oli aivan ihmeissään, kun en ole ehtinyt hänen kanssa kirkkoon. Ehkä joku päivä. Lopulta vietimme perheen ja kummien kanssa juhlaa. Oli ihanat juhlat, vaikka oli aika rankkaa. Suunnittelu oli haastavaa ja teki kiirettä. Onneksi perheeni auttoivat meitä, että selvisimme näistä juhlista.
Kiitos teille kaikille!